onsdag 29 december 2010

Orolig för Dalaröfredde..

Dalaröfredde behöver komma ut lite snart, snön ligger djup runt hans hus och han sitter klistrad vi datorn..  Vi får hoppas att vinter blir kort annars blir jag lite orolig för honom och hans osunda dataintresse..

onsdag 22 december 2010

Speed jigging: Nyinkommna spön från MW Jigging

Det kom ett stort rör hem till Dalaröfredde för ett tag sedan, ett knippe spön från MW Jigging.

Första anblicken var att det såg ut som ismetespön och vi undrade vad vi beställt !!  men efter de utförliga tester som gjorts ute på Dalarö så är vi övertygade om spöna´s förträfflighet !!

De må vara korta, men herregud vilken makalös aktion de har, en extremet djup parabolisk aktion som gör att spöna böjer sig hela vägen ner i butten. Utrustade med Fuji ringar och Fuji spöfäste och en mattsvart finish så faller de de flesta i smaken.

Handtaget är lååångt !! Men det är det som är poängen i kråksången, man kan ha spöt i armhålan och samtidigt fiska betet/jiggen vilket gör att det blir ett mycket mera trivsamt och avslappnat fiske. Dessutom minskar hävstångseffekten då spöt är kortare än vad som är brukligt i Sverige/Norge samt otroligt lätta.

Den här typen av spön har helt övertagit havsfisket i Asien och USA de senaste åren, det är otroligt grymma spön vi pratar om..!! De vi har hemma nu är i medelprisklassen, men ändå betydligt bättre finish/ delar än vad vi är vana vid i den här prisklassen. Tillsammans med en Ajikin rulle så kan man fiska ledigt en hel dag med allt vevande det innebär att veva en jigg upp och ner när man jaga Flundra..

"Men de är så kort så det blir knepigt när en Hälleflundra börjar knycka" hörs redan en röst, Men se där har man fel, iom den djupa parabilska aktionen så dämpar spöt alla knyckar och ryckar från större fiskar !!

Om ni letar efter ett nytt spö till Norge fiske, så ta en titt till under "Till Salu" där ligger det ett antal olika spön i  "Ocean Wolf " serien.
Hör av er för prisuppgifter på spöna  (från ca 1450:-), och vänta inte för länge för vi har inte så många spön hemma då detta är lite av en test för att se hur den här spötypen tas emot av alla Norgefiskare.

För övrigt, God Jul & Gott Nytt Fiskeår !!!!

Johan & Dalaröfredde

tisdag 14 december 2010

Tänka utanför boxen

Dalaröfredde med en fin bleka, kanske ingen rekordfisk men en rolig historia bakom den.

När alla stod med sina Torium rullar, 0.29 powerprolinor och 30Lbs spön och jagade storfisk under en trög dag så bytte fredde ut sina grejor mot sitt vertikalspö som han vanligtvis använder till gösfiske hemma i Dalaös sumpfjärdar. en lite vertikaljigg sjönk sakta ner mott botten och "smack" där satt en fisk på.
En bleka i den här sizen är en rätt tuff fisk, och på lätta grejor blir det en riktigt rolig fight. Man ska inte glömma bort att man kan byta ut sina standard grejor ibland för att ha lite kul.
Jag testade samma sak i somras när vi behövde betesfisk, tog min havsöringsgrejor och skickade ner en häckla med 4 gummimackar...

Jag kan lova att 4 mindre sejar på det spöt var en match !! Rätt kul ett tag iallafall tills be började simma runt och trassla in sig i de andra linorna  :)

Dalröfredde med sin vertikalbleka

lördag 11 december 2010

Elektrolux drill

Ett stort rör kom med DHL i veckan från MW jigging+ ett litet paket. ( spön för lite test och utvärdering) snön ligger på marken, isen på vattnet, samtidigt som den största torsken man kan tänka sig att fång i våra trakter troligen väger max 3kg.. Inte direkt en lämplig spötest.

Vad gör man ??

Jo !! Uppfinningsrik som Dalaröfredde är så tar han och drillar en dammsugare...


Så här långt så så konstaterar vi att det är tyck i spöna ! Spöna kom från jiggvikter, min 100g betesvikt upp det kraftigaste på 500g´s betesvikt.. Nu är detta lite missvisande och är inte riktigt jämförbart med våra traditionella spön. Vi pratar om lite nytänkande, extrem parabolisk aktion vilket ger ett förlåtande spö samtidigt som det tröttar ut fisken effektivt...

Dalaröfredde pratar redan om nästa test av rullarna, binda linan på dragkroken och sedan köra 100m i 40km/h. !!

Vi får se hur det går med det...

OBS Testa inte detta hemma då dammsugaren är strömförande !!! DS

fredag 3 december 2010

Resa långt eller mindre långt (från stockholm...)

Trondheims trakten lockar mycket folk varje år, men om man har fokus på hälleflundra så brukar man rikta sina lystna blickar betydligt längre norrut.

I sommras lyckades Robban att nypa en flundra på 22Kg i en sandbottnad vik på ca 15m djup strax norr om Trondheimsfjorden, i samma vik fick fredde 6 st flundror samma dag på vertikaljiggning. Ingen var av större storlek, så de fick gå tillbaka. Året innan drog Magnus en på 22kg upp strax utanför viken på en grundtopp. Vi gjorde en satsning (nja lite iallafall) och åkte upp till samma ställe i September, fast bara med 3 dagars effektivt fiske. En 6kg flundra + några småttingar, ännu en gång i samma område...

Jag tror att om man bara tänker efter och satsar efter flundra lite söderut från Röst/Vaeröy/Nordkapp mm så har man rätt bra chanser att dra flundra. Kanske inte lika många, och med sämre huggfrekvens, men ändå...







They are out there!!